Mer om kungen

Jag twittrade häromdagen. Om kungens 40-årsjubileum. Jag skrev:

”Kungen firar 40 år med krona. Prins Daniel fyller 40. Förstör nu inte det roliga med att besvära kungen med en massa frågor kring detta.”

Men det ställdes ju en del frågor till kungen. Svt gjorde ett jubileumsprogram. Jag såg det. Och precis som Croneman konstaterar så är det plågsamt att se hur besvärad kungen är. ”Till och med den mest inbitne rojalist måste känna sig illa till mods”, skriver Croneman.

Jag skulle vilja tillägga att det är än värre. Till och med den mest inbitne republikan (jag) måste nämligen känna sig illa till mods över vad vi utsätter kungen för. Utöver den demokratiska aspekten, att titlar, ämbeten och uppdrag inte ska ärvas, så finns det nämligen en mänsklig aspekt i det här. Och den framgår så oerhört, smärtsamt tydligt när kungen fräser ur sig sina svar på ”vad som har varit svårast”, ”hur det känns att få frågor om sina ’flickaffärer'” och när han säger att ”ni får bära ut mig om ni vill bli av med mig”.

Kungen gör sin plikt, den han har ärvt. Han är – precis som vi – uppfostrad till att tro att han inte har något val. Han måste vara kung. Till tack får han utstå spott och spe och ständig kritik.

Jag blir inte rojalist av att höra kungens oerhört gripande tal efter tsunamin (mycket fint tal, viktigt, insiktsfullt). Jag blir inte rojalist av att se de bedårande bilderna från kungen och Silvias förlovningspresskonferens (däremot blir jag nykär i Silvia). Jag blir inte rojalist av att tycka att kungen verkar vara en mycket bra människa (för det tycker jag, bra, rolig, mänsklig). Tvärtom. Jag stärks i min republikanska övertygelse.

Vi diskuterar ofta hur det ställs närmast omänskliga krav på höga politiker, de utsätter sig själva och sina närmaste för fara och granskning. Hur orkar de? Det är en viktig diskussion, utan enkla svar.

När vi talar om granskningen av kungen och kungafamiljen är lösningen relativt enkel: befria dem från monarkin. Ingen människa ska behöva utsättas för det de utsätts för, i synnerhet inte för att kraven pådyvlats dem genom arv.

Nu ska jag skriva.


Så otroligt fina. Kära. Unga. Lyckliga. Värda ett bra liv. Tillsammans eller var och en för sig. Det har inte vi med att göra.

14 reaktioner till “Mer om kungen”

 1. Jag bär en både tragisk och komisk bild med mig.Det är att kungaparet redan har börjat sin reträtt genom Silvias operationer. Snart kommer kungen att följa efter och vips så har de opererat bort sig själva. En vacker dag så är de inte kvar på Drottningholm. Där smiter istället ett mycket yngre par som vi aldrig tidigare sett ut i friheten.

 2. Jag bär en både tragisk och komisk bild med mig.Det är att kungaparet redan har börjat sin reträtt genom Silvias operationer. Snart kommer kungen att följa efter och vips så har de opererat bort sig själva. En vacker dag så är de inte kvar på Drottningholm. Där smiter istället ett mycket yngre par som vi aldrig tidigare sett ut i friheten.

 3. Usch ja. Jag la märke till att den dryga stil som kungen nu besvarar frågor om Madeleines graviditet med är precis samma dryga stil han la in i sina svar på frågor redan på 70-talet.

  Om han hade lagt bort den där drygheten och varit ärlig, inte skrattat nedlåtande åt journalisternas frågor, kanske media behandlat honom annorlunda.

  Eller så kunde media bara ha släppt allt om hans privatliv så hade både vi och han sluppit dessa jobbiga intervjuer. För det kryper ju i kroppen på en när man ser det.

 4. Usch ja. Jag la märke till att den dryga stil som kungen nu besvarar frågor om Madeleines graviditet med är precis samma dryga stil han la in i sina svar på frågor redan på 70-talet.

  Om han hade lagt bort den där drygheten och varit ärlig, inte skrattat nedlåtande åt journalisternas frågor, kanske media behandlat honom annorlunda.

  Eller så kunde media bara ha släppt allt om hans privatliv så hade både vi och han sluppit dessa jobbiga intervjuer. För det kryper ju i kroppen på en när man ser det.

 5. Av någon anledning hamnade jag vid slottet när kungen och co skulle åka landå inför riksdagens öppnande. De satt där och vinkade. Log. Och jag tänkte att det måste kännas konstigt. Sitta där och le stort, vinka, och se ut som om de bryr sig. Konstigt liv att leva.

  Jag skulle inte vilja byta för allt smör i Småland.

 6. Av någon anledning hamnade jag vid slottet när kungen och co skulle åka landå inför riksdagens öppnande. De satt där och vinkade. Log. Och jag tänkte att det måste kännas konstigt. Sitta där och le stort, vinka, och se ut som om de bryr sig. Konstigt liv att leva.

  Jag skulle inte vilja byta för allt smör i Småland.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.