Är du rasist, min lille vän?

I Sverige verkar diskussionen ha fastnat i om SD är rasister eller inte.

När de (ja, här på min blogg är SD ”de” och jag ”vi”) säger något nedsättande om någon företrädare för en utsatt grupp så jublar vi eftersom det nu är ”bevisat” att de är rasister. Jag tror att vi jublar eftersom vi har fått för oss att om vi bara kan leda i bevis att SD är rasister så är problemet löst. Ingen vill ju vara rasist. Eller?

Jag börjar tycka att det är en lite märklig inställning.

Alla vet att det är en betydligt större andel svenskar som tycker saker eftersom de baserar sina ställningstaganden på fördomar. Gissningsvis så gör ”alla” sociala varelser det. Fördomarna varierar, och förmågan att resonera med sig själv varierar, men vi är allesammans produkter av samhällsstrukturerna.

Jag tycker saker, känner saker, är rädd för saker, undviker saker, väljer andra saker, på grund av att jag har fördomar. Ibland är det just den här sorteringen av fakta som gör att vi kan undvika att försätta oss i farliga situationer. Ibland blir resultatet inte riktigt lika bra. Jag är tillräckligt medveten om mina fördomar för att akta mig för dem. Men det gör mig verkligen inte fördomsfri. Och det gör mig knappast till ett moraliskt föredöme.

Ett flera år gammalt klipp av Åkessons BBC-intervju i Hard Talk fick nytt liv i veckan. Folk såg det och jublade. Jag såg det och suckade. Om ni lyssnar på vad intervjuaren faktiskt säger ”du misstolkar medvetet statistiken” och hör vad Åkesson svarar ”men statistiken stämmer”, så vet jag faktiskt inte varför ni skrattar.

Statistiken stämmer. Åkesson pratar dålig engelska. Han har inte fått förbereda sig på frågorna och vet därför inte specifikt vilken statistik hon pratar om. Är det så roligt?

Jag hade önskat att vi kunde prata lite om hur en korrekt tolkning av statistiken borde se ut. Åkesson hade kunnat få utveckla det han säger ”om vi begränsar invandringen så får vi ner den grova våldsbrottsligheten”. Han säger så, och intervjuaren påpekar att Brottsförebyggande rådet inte tolkar statistiken på samma sätt, men längre kommer hon inte. Och det skulle hon ha kunnat göra. Det är faktiskt DET som är det viktiga: varför inte en begränsning av invandringen skulle leda till mindre våldsbrottslighet, och vad de riktiga konsekvenserna (och samhällsförlusterna) skulle bli. (Det finns massvis med uträkningar om vinsterna med invandringen, googla gärna, jag orkar inte länka till dem, för jag får så konstiga mejl när jag gör det.)

Jag svarar NEJ på frågan ”är du rasist” trots att jag inte är befriad från, vad ska vi kalla det? ett inlärt beteendemönster. Och nu tror jag att jag ska inleda min sjukt produktiva skrivdag och avsluta den här diskussionen, för den kräver mer tid av mig än jag har.

Men låt mig i alla fall säga det här. I helgen kommer jag att sitta på ett okänt antal borgerliga middagar och dricka årgångsvin och hävda att vi har ett solidariskt ansvar för världens flyktingar. Vi måste vara beredda på att sänka vår egen levnadsstandard för att höja andras. Jag kanske till och med kommer att säga att jag knappt klarar av att leva med mig själv när jag läser den här typen av artiklar eftersom det framgår så tydligt att det inte är moraliskt försvarbart att leva som vi gör. Men så kommer jag att åka hem till mitt enorma hus och jag kommer inte att låta tio stycken flyktingar flytta in hos mig, inte den här veckan heller. Jag kommer inte leva efter tesen ”man kan inte hjälpa alla, men man kan hjälpa någon”. För att det är en avgrund emellan vad jag tycker och vad jag gör. Och det är uppenbarligen lättare för mig att leva med den avgrunden än att faktiskt göra något. Och nej, jag pratar inte om att betala lite pengar till kvinnan som sitter utanför mitt gym med ett barn i famnen, eller sätta in pengar i en katastroffond. Det är klart att det är bättre att göra sånt än att inte göra det, men det är inte något som kräver egentligt mod.

Vad var det vi pratade om? Rasism. Det gör mig inte till rasist att jag inte bygger om mitt hus till flyktingboende. Men. Frågan om hur vi ska känna solidaritet är inte enkel. (Och nu har jag slagit in dagens vidöppna dörr och tänker därför GENAST skriva en miljon tecken på min fjärde roman.)

PS. I Frankrike – där FN har en etablerad politisk ställning sedan länge – ställer man sig den märkligt generaliserande frågan om fransmännen är rasister. De undersökningar som har gjorts ger nedslående resultat. Men jag tror knappast att de är typiska för fransmännen.

6 reaktioner till “Är du rasist, min lille vän?”

  1. Malin, Malin – exakt så är det. Nu svider det till. Jag tycker jag gör en del men inte alls tillräckligt. Det här är precis som för de flesta för oss tror jag:

    ”För att det är en avgrund emellan vad jag tycker och vad jag gör. Och det är uppenbarligen lättare för mig att leva med den avgrunden än att faktiskt göra något. Och nej, jag pratar inte om att betala lite pengar till kvinnan som sitter utanför mitt gym med ett barn i famnen, eller sätta in pengar i en katastroffond. Det är klart att det är bättre att göra sånt än att inte göra det, men det är inte något som kräver egentligt mod.”

  2. Malin, Malin – exakt så är det. Nu svider det till. Jag tycker jag gör en del men inte alls tillräckligt. Det här är precis som för de flesta för oss tror jag:

    ”För att det är en avgrund emellan vad jag tycker och vad jag gör. Och det är uppenbarligen lättare för mig att leva med den avgrunden än att faktiskt göra något. Och nej, jag pratar inte om att betala lite pengar till kvinnan som sitter utanför mitt gym med ett barn i famnen, eller sätta in pengar i en katastroffond. Det är klart att det är bättre att göra sånt än att inte göra det, men det är inte något som kräver egentligt mod.”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.