Ett förvirrat teparty. Och glittrigt julpynt.

Vad talade vi om?

Glittrigt julpynt, va? Jag har massvis med sånt.

Har ni läst Jonathan Swift? A Modest Proposal? Som ger en lösning på problemet med alla jobbiga tiggare, all fattigdom och svält.

”/…/ a young healthy child well nursed, is, at a year old, a most delicious nourishing and wholesome food, whether stewed, roasted, baked, or boiled; and I make no doubt that it will equally serve in a fricasie, or a ragoust.

/…/ A child will make two dishes at an entertainment for friends, and when the family dines alone, the fore or hind quarter will make a reasonable dish, and seasoned with a little pepper or salt, will be very good boiled on the fourth day, especially in winter.

I have reckoned upon a medium, that a child just born will weigh 12 pounds, and in a solar year, if tolerably nursed, encreaseth to 28 pounds.

I grant this food will be somewhat dear, and therefore very proper for landlords, who, as they have already devoured most of the parents, seem to have the best title to the children.”

Tycker ni att det skaver? Att det är lite väl radikalt? Jamen, vad ska vi då göra med alla dessa människor i världen som inte är det minsta nyttiga? Som bara kostar pengar och är i vägen och luktar illa och inte betalar någon skatt?

Tänk på det.

Eller Gullivers resor? Har ni läst den? Även om ni inte har läst den så känner ni väl åtminstone till Lilleputtarna som krigar om den eviga frågan från vilket håll man ska knäcka ett ägg? Och som dömer Gulliver till att få ögonen utstuckna eftersom han släckt en eld och räddat hundratals lilleputtar genom att urinera över slottet.

För det är ju jätteäckligt att urinera. Tänk, bara: den skam som de Gulliver räddade måste bära! Fy.

Bjällerklang, bjällerklang, cykla bakåfram.

Men vi pratar om något annat.

Såg ni Veckans brott i tisdags? Det borde alla göra. För vilket år som helst kommer årets viktigaste reportage att leda till något annat än en kör av Hjärter Dam-figurer som twittrar Off with his head åt alla håll och internätkanter, istället för att ställa sig frågan om det där psykoterapeutgänget på Säter har åstadkommit några andra rättsskandaler.

Granskning av den slutna psykvården? Ja, tack. Granskning av vad teorin om bortträngda minnen har haft för inverkan på exempelvis 90-talets incestdomar? Ja tack. Och en granskning av Margit Norells roll i Da Costa-fallet? JA TACK!

Visste ni förresten att Göran Lambertz var Justitiekanslern som var ansvarig för utredningen Felaktigt dömda? En ohyggligt viktig genomgång som i korthet kom fram till att domstolarnas bedömning av så kallade trovärdighetsmål sannolikt har lett till att det finns en mängd personer i våra fängelser som inte borde sitta där.

Ironin i det, hörrni. Den är så avgrundsdjup. Inte ens Jonathan Swift skulle lyckas göra satir av det.

(Och, jo, det stämmer, Hjärter Dam figurerar i en helt annan berättelse än Gullivers resor, den som handlar om Christer van der Kvast en vattenpiprökande larv, Seppo Pentinen en kurir med fiskhuvud, Claes Borgström en baby som förvandlas till gris, Göran Lambertz en flinande katt, Birgitta Ståhle en påskhare, Sture Bergwall en galen hattmakare, Säter ett förvirrat teparty. Soldater i form av spelkort vars enda uppgift är att måla om vita rosor till röda, och så den stränga och pompösa drottningen Hjärter Dam som vill hugga av huvudet på alla som inte gör som de ska, vad det nu egentligen är… Ingen vet. Men alla riskerar att bli halshuggna.

Och Alice i Underlandet avslutas faktiskt med en rättegång. Hjärter Knekt är nämligen anklagad för att ha stulit kakor ur Hjärter Dams kök. Alla som råkar befinna sig i närheten får vittna. Och, nej. Det är faktiskt inte möjligt att författaren varit medveten om turerna kring Thomas Quick. Även om det onekligen verkar så.)

Slutligen.

Sampo är död. Han kan inte försvara sig mot anklagelserna.

Så jag tycker att det är viktigt att påpeka att Sampo aldrig påstått att Hjärter Knekt stulit några kakor.

Trevlig helg, mina vänner.

PS. Läste en krönika i Expressen. Och apropå den så vill jag bara påpeka att jag alltid har haft svårt för att kollektivt fördöma män. Men jag har desto lättare att mer specifikt konstatera att Marcus Birro är en idiot.

Och så har jag en hälsning, från min äldsta dotter:

 

 

 

 

 

 

16 reaktioner till “Ett förvirrat teparty. Och glittrigt julpynt.”

 1. ”But I don’t want to go among mad people,” Alice remarked.
  ”Oh, you can’t help that,” said the Cat: ”we’re all mad here. I’m mad. You’re mad.”
  ”How do you know I’m mad?” said Alice.
  ”You must be,” said the Cat, or you wouldn’t have come here.”

 2. ”But I don’t want to go among mad people,” Alice remarked.
  ”Oh, you can’t help that,” said the Cat: ”we’re all mad here. I’m mad. You’re mad.”
  ”How do you know I’m mad?” said Alice.
  ”You must be,” said the Cat, or you wouldn’t have come here.”

 3. Ibland måste till och med en usel kommenterare som jag ge ljud ifrån mig. Så jävla bra. Tack. Och sen undrar jag bara om någon av mina tre söner möjligtvis kan få gifta sig med din coola äldsta dotter?

 4. Ibland måste till och med en usel kommenterare som jag ge ljud ifrån mig. Så jävla bra. Tack. Och sen undrar jag bara om någon av mina tre söner möjligtvis kan få gifta sig med din coola äldsta dotter?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.