Ska du ha ett fikon?

Och julen närmar sig. Med den kommer också skammen. För aldrig blir inkomstklyftorna så tydliga som nu.

Skokartongsappellen. Jag har sett att den kommit till Sverige. Här i Bryssel har den funnits länge. Den är de belgiska (och EU-) myndigheternas och skolornas favoritprojekt så här kring jul och går ut på att man tar en skokartong och fyller den med hygienartiklar och andra (hållbara) förnödenheter. Och sedan skänker man de fyllda kartongerna till en organisation som delar ut dem till uteliggare och andra ”mindre välbeställda” eller vad man brukar kalla dem man inte vill kalla fattiga.

Jag har värjt mig mot skokartongsappellen. På samma sätt som jag värjer mig inför att samla ihop mina överblivna kläder och sönderlekta leksaker för att skänka dem till ”behövande”.

Varför jag värjer mig? Inte för att jag inte tror att det behövs. För det behövs. Det finns barn som inte får julklappar. Här. Och nu. Jag vet. Varje dag, året runt måste alldeles för många människor (”grannar” med våra överbelånade hus och lägenheter) att försöka klara sig utan sådant som tvål, dricksvatten, något att äta.

Och någonstans att sova.

Men husrum får inte plats i skokartongen, tyvärr.

Det är så förnedrande. För alla inblandade. Så har jag tänkt. Fattigdom är inte brist på sönderlekta leksaker. Det är människor som berövas rätten att få tänka på annat än att överleva dagen. En skokartong cementerar bara den orättvisan. Och så har jag betalat in en slant här och en slant där istället. Och sett till att ha växel i fickan som jag hinner få upp när jag träffar dem på gatan, de där som bara blir fler och fler.

För de blir bara fler och fler. Och fler.

I år gav jag upp. Växelslantarna är nog så förnedrande. Och bättre är att göra någonting än ingenting alls. De som organiserar skokartongsappellerna gör oändligt mycket mer än jag någonsin kommer att lyckas med. De förtjänar min respekt. Och ”hjälp”. Så jag lovade att leverera tre skokartonger med förnödenheter. Laddade ner en lista över ”förslag” på sånt som passar bra att lägga i en sån där låda.

När jag åkte för att veckohandla gjorde jag ett hörn i kundvagnen där jag la mina allmosor. Billigaste tvålarna, trepack tandborstar, tandkräm, bindor (också billigaste sorten), ravioli på burk, vätskeersättning på flaska…

Ett hörn. Bredvid mitt berg av ekologiska grönsaker, mina kravmärkta, osötade drycker, fairtrade-torrvaror, tampongerna med glatt ytskikt och den laktosfria mjölken.

Och så köpte jag lite belgisk finchoklad. Och la den i hörnet ovanpå vätskeersättningen.

När jag kom hem letade jag i skåpen efter tre stycken skokartonger. Jag hittade två. En grön, sidenfodrad Church-kartong och så Loubotin-asken som jag fick av mina bästa vänner när Dubbla slag kom ut.

Två tomma kartonger i lämplig storlek.

Det var tamejfandetfiiiinastejagharhörtsenjagkonfirmerademig?

Kanske inte.

”Det är vi judar som har uppfunnit skuldkänslorna”, har Amos Os sagt. ”Och det skäms vi för.”

Jag skäms inte för att jag har det bra. Jag är kapitalist och en ganska usel salongskommunist, det vittnar, om inget annat mina ärvda kristallkronor om. Mina och barnens skor betalar jag för med mina egna pengar. Inget att skämmas för.

Men den där sidenfodrade, mörkgröna kartongen…  När jag ställdes inför uppdraget att fylla den med burkmat och vit tvål blev det svårt att känna givarens glädje spridas i bröstet. Jag packade i tre tomma klementinkartonger istället.

Skänk lite pengar i jul om ni kan. Gör det, absolut. Men tänk framför allt på hur ni röstar i höst.

Rösta för medmänsklighet och solidaritet. Rösta för en mer generös invandringspolitik. Rösta för en mer rättvis inkomstfördelning.

God jul.

 

En kommentar till “Ska du ha ett fikon?”

  1. Jag känner till ett parti som vill ha en mindre generös invandringspolitik. Men finns det något parti som vill ha en mer generös invandring? Har vi någonsin tagit emot fler än nu?
    (Min fråga är inte menad att vara provokativ, utan jag är ärligt intresserad.)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.