Att skriva kräver ett visst skrivande

Det är nytt år. Nyårslöftena desamma.

Skriva klart boken. Och det där andra. Om hälsan och familjen och humöret och ambitionerna att ”göra något”. (Åh, så nedslående.)

Jag skulle så gärna vilja ha varit en sån där som använder tandtråd varje kväll. Men jag tror att det tåget har gått. Bettskena. Det får hamna på att-göra-listan för 2014. Bettskena och terapeut. Eller ”eller terapeut”. Jag börjar med bettskenan.

Men framför allt vill jag lova att göra det jag faktiskt kommer att klara av att genomföra: skriva klart boken.

Jag borde ju ha fått kläm på det här, det blir ju min fjärde (åh, ett litet pirr i magen där, jag har skrivit tre romaner, en är till och med riktigt bra, stolt borde jag vara, faktiskt!).

Kanske borde jag ge mig själv några skrivråd?

Det vore ju en uppiggande omväxling. Att få goda råd ifrån någon som inte säger emot hela tiden.

Jag gillar i och för sig att läsa andras skrivråd. Elisabeth Georges Skriv på! är en bibel i sammanhanget. En grundkurs i dramaturgi och arbetsdisciplin. Läs den!

Simona Ahrnstedt, min högt respekterade kollega i den rosa branschen, gav sina råd för ett par dagar sedan. ”Ha roligt när du skriver”, skriver hon. ”Roliga aktiviteter är självförstärkande.”

Ha roligt? Tillåt mig småle cyniskt.

Redan där tänker jag att min version måste bli ”Var inte rädd för att må dåligt när du skriver. Gör det ont att skriva gör det antagligen ont att läsa. Och då är du något på spåren.”

Jag mår skitdåligt när jag skriver. Enda gången jag mår sämre än när jag skriver är när jag inte skriver.

Och apropå Simona minns jag att hon någon gång har skrivit något i stil med att hon tror att folk som skriver om elände antagligen har ett alldeles obegripligt förträffligt liv. Om jag förstod henne rätt så tror hon att deckarförfattare liksom går runt hela dagarna och pratar med gullig röst, har ett inomäktenskapligt kärleksliv och dekorerar cupcakes med sina en komma nio stycken barn av vardera sorten för att sedan fantisera om seriemördare för att inte implodera som en reaktion på de välsorterade linneskåpen.

Ha! skulle jag vilja svara Simona på det. Cupcakes är SÅ 2012.

Och så skulle jag vilja citera Gillian Flynn:

”the number of mystery and horror writers I’ve met who are just the sanest and the nicest people … it’s crazy. Maybe it’s because the writing gets something out of the system? It seems like the darker the books are, the nicer the person is.” She narrows her eyes. ”People say it’s the romance writers you’ve got to watch out for.”

(Vi får göra paus för en kort förklaring. Jag gillar Simona. Hon är en av de mest produktiva, ambitiösa och seriösa författare jag känner. Hon har en genomtänkt plan, känsla för dramaturgi och passion för det hon håller på med. Jag har sagt det förr, med rätt stöd från förlag och agent kommer hon att gå precis hur långt som helst. Hon påpekar också att det som är skrivråd för vissa är inte bra råd för andra. Så jag tror att hon och jag är överens om att vi inte behöver vara överens om hur och vad man ska skriva, bara man gör det ordentligt.)

Dessutom är det bra skrivråd. Särskilt det sista.

Mina skrivråd till mig själv är följande:

1. Skriv.

2. Försök släppa tankarna på vad som ska hända MED boken när den väl är klar. Bara skriv.

3. Var inte så förbannat genomtänkt hela tiden. Bara skriv. Släpp sargen. Åk på hela banan. Skriv för helvete.

PS. Så här precis efter nyår är ni fler än vanligt som hör av sig till mig för att ni vill att jag ska läsa ert manus och ha synpunkter. Tack. Det är smickrande. Men jag har tyvärr inte tid. För jag måste försöka ta itu med att sätta mina skrivråd i verket. Skriva, typ.

Cupcakes. Bah!

 

16 reaktioner till “Att skriva kräver ett visst skrivande”

 1. Mycket bra inlägg. Som jag tog paus från mitt skrivande för att läsa. Nu fortsätter jag. För på tisdag börjar mitt dayjob och då behöver jag ha kommit mycket längre. Men jag har skrivit av bara helvete nästan hela lovet och vissa dagar har det känts precis sådär uselt som du beskriver. Och vissa andra har det bara känts roligt, sådär som Simona påstår att hon har det när hon skriver.
  Jag tror det kallas kreativ process. Jag skickar över så du kan läsa. 😉

 2. Mycket bra inlägg. Som jag tog paus från mitt skrivande för att läsa. Nu fortsätter jag. För på tisdag börjar mitt dayjob och då behöver jag ha kommit mycket längre. Men jag har skrivit av bara helvete nästan hela lovet och vissa dagar har det känts precis sådär uselt som du beskriver. Och vissa andra har det bara känts roligt, sådär som Simona påstår att hon har det när hon skriver.
  Jag tror det kallas kreativ process. Jag skickar över så du kan läsa. 😉

 3. Älskar när du småler cyniskt.

  Och vi är ju överens om det mest centrala: ”Simona är en av de mest produktiva, ambitiösa och seriösa författare jag känner. Hon har en genomtänkt plan, känsla för dramaturgi och passion för det hon håller på med.”

  Pussåkram och lycka till med eländet jag menar skrivandet.

 4. Älskar när du småler cyniskt.

  Och vi är ju överens om det mest centrala: ”Simona är en av de mest produktiva, ambitiösa och seriösa författare jag känner. Hon har en genomtänkt plan, känsla för dramaturgi och passion för det hon håller på med.”

  Pussåkram och lycka till med eländet jag menar skrivandet.

 5. Stolt kan du med all rätt känna dig. Tänk om du hade en skrivstuga på Fårö, i Gällivare eller Ibiza – det som nu skulle tilltala dig mest. Dit du kunde åka med dina pennor och papper, jag menar PC och filer, och syssla med att pränta ner ord, tja, sex månader i sträck. Men icke, du är hemma, du arbetar (som i att gå till ett jobb), du sköter om en familj, lagar mat, du söker säkert febrilt efter par till udda strumpor som en vanlig dödlig. Och klarar av sånt som denhär vanliga dödliga bara drömmer om: bjuder in gäster till fina kalas, stryker luciadräkter, springer halvmaraton (nej nu orkar jag inte mer.)

  Förutsättningarna för ditt skrivande är ”speciella” om jag får säga så. Och nu blir jag sjuk igen av att tänka på ALLT det du gör. Breaking Bad dessutom, massor av böcker, nej det räcker.

  Du är nästan fenomenal och trots att jag inte står ut (riktigt) med din multikapacitet, så gör du mig alldeles, alldeles varm i kroppen. Och glad!

  Dina böcker gör mig inte alltid glad, men glädjen ligger ändå just där bakom, för du skriver såini*elvete bra!

  PS Du skriver: ”en är till och med riktigt bra.” Vilken av dem tänker du på då?

  1. Tack, Susanna. Dina ord värmer, även om du säkert förstår att jag inte är så förträfflig som jag försöker framstå. Min favorit bland mina egna böcker är den senaste. Men jag är stolt över dem alla tre. TUSEN KRAMAR!

 6. Stolt kan du med all rätt känna dig. Tänk om du hade en skrivstuga på Fårö, i Gällivare eller Ibiza – det som nu skulle tilltala dig mest. Dit du kunde åka med dina pennor och papper, jag menar PC och filer, och syssla med att pränta ner ord, tja, sex månader i sträck. Men icke, du är hemma, du arbetar (som i att gå till ett jobb), du sköter om en familj, lagar mat, du söker säkert febrilt efter par till udda strumpor som en vanlig dödlig. Och klarar av sånt som denhär vanliga dödliga bara drömmer om: bjuder in gäster till fina kalas, stryker luciadräkter, springer halvmaraton (nej nu orkar jag inte mer.)

  Förutsättningarna för ditt skrivande är ”speciella” om jag får säga så. Och nu blir jag sjuk igen av att tänka på ALLT det du gör. Breaking Bad dessutom, massor av böcker, nej det räcker.

  Du är nästan fenomenal och trots att jag inte står ut (riktigt) med din multikapacitet, så gör du mig alldeles, alldeles varm i kroppen. Och glad!

  Dina böcker gör mig inte alltid glad, men glädjen ligger ändå just där bakom, för du skriver såini*elvete bra!

  PS Du skriver: ”en är till och med riktigt bra.” Vilken av dem tänker du på då?

  1. Tack, Susanna. Dina ord värmer, även om du säkert förstår att jag inte är så förträfflig som jag försöker framstå. Min favorit bland mina egna böcker är den senaste. Men jag är stolt över dem alla tre. TUSEN KRAMAR!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.