Förintelsens minnesdag

Heinrich Himmler höll två hemliga tal i Posens stadshus i oktober 1943. Hemliga, eftersom de omfattar en förklaring av förintelsen medan den fortfarande pågick. De finns bevarade, i både skriftlig och muntlig form.

”I am now referring to the evacuation of the Jews, the extermination of the Jewish people. It’s one of those things that is easily said: ’The Jewish people are being exterminated’, says every party member, ’this is very obvious, it’s in our program, elimination of the Jews, extermination, we’re doing it, hah, a small matter.’ And then they turn up, the upstanding 80 million Germans, and each one has his decent Jew. They say the others are all swines, but this particular one is a splendid Jew.”

Det svåraste, tänker jag först, med att genomföra Förintelsen kan inte ha varit själva mördandet. Det måste ha varit att förvandla grannen, pianoläraren, läkaren, svågern, till något annat än en människa. Det måste vara svårt att avhumanisera människor, tänker jag, annars orkar jag inte tänka mer. Men sedan ändrar jag mig. För sanningen är att nästan ingenting är lättare, bara man gör det lite i sänder.

De är inte som vi, de har varit med om saker vi inte kan begripa, de tänker inte som vi, de förstår inte våra regler och vår kultur. Det är inte mer än rätt att de betalar för sig. Gör rätt för sig. Vilka? De.

Och så konfiskerar man flyktingarnas ägodelar. Juvelerna.

Det är inte mer än rätt.

I dag är det förintelsens minnesdag. Det är 71 år sedan Auschwitz befriades.

Ett exemplar av Hédi Frids självbiografi ges till alla Sveriges riksdagsledamöter, till minne av förintelsen
I dag får alla Sveriges riksdagsledamöter ett exemplar av Hédi Frids självbiografi

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.